Tips Alle tips

Wie was er eerst: Sinterklaas of de Kerstman?

Sinterklaas en de Kerstman zijn twee iconische figuren die beiden geassocieerd worden met feestdagen, cadeautjes en vreugdevolle vieringen. Maar wie van hen was er eerst? Deze vraag heeft veel mensen nieuwsgierig gemaakt en heeft geleid tot discussies over de oorsprong van deze tradities. Laten we eens dieper ingaan op de geschiedenis van Sinterklaas en de Kerstman om te proberen deze vraag te beantwoorden.

Sinterklaas: een eeuwenoude traditie

Sinterklaas, ook wel bekend als Sint Nicolaas of Sint-Nicolaas, is een figuur die zijn oorsprong vindt in het vroege christendom. Hij is vernoemd naar de heilige Nicolaas van Myra, een bisschop die in de 4e eeuw in Klein-Azië (het moderne Turkije) leefde. De historische Nicolaas staat bekend om zijn vrijgevigheid en liefdadigheid jegens de armen en behoeftigen. Zijn gedenkdag, 6 december, werd in veel Europese landen een gelegenheid voor liefdadigheid en geschenken.

De Sinterklaastraditie zoals we die vandaag kennen, heeft zich echter ontwikkeld vanuit verschillende bronnen. In Nederland en België wordt Sinterklaas gevierd op 5 december, en zijn aankomst in het land wordt groots gevierd met optochten en festiviteiten. Sinterklaas verschijnt meestal als een vriendelijke oude man met een lange witte baard, vergezeld van zijn knecht, Zwarte Piet, die cadeautjes aan kinderen uitdeelt.

De Kerstman: een evoluerende figuur

De Kerstman, zoals we hem tegenwoordig kennen, is een moderne interpretatie van verschillende historische en culturele invloeden. De figuur van de Kerstman heeft zijn wortels in Sinterklaas, maar hij heeft ook elementen overgenomen van andere figuren en tradities.

Een belangrijke bron van inspiratie voor de Kerstman is Father Christmas, een figuur die al eeuwenlang in Engeland werd gevierd als symbool van het kerstfeest en de vreugde van het geven. Father Christmas werd afgebeeld als een vriendelijke man met een lange baard en een mantel, vergelijkbaar met de moderne Kerstman.

Een andere invloed op de Kerstman is het Nederlandse Sinterklaasfeest. De Nederlandse kolonisten brachten Sinterklaas mee naar de Verenigde Staten, waar zijn naam langzaamaan evolueerde tot "Santa Claus." In de 19e eeuw werd Santa Claus steeds meer geassocieerd met Kerstmis, en zijn karakter kreeg een Amerikaanse make-over. Thomas Nast, een beroemde politieke cartoonist, droeg bij aan de iconografie van de Kerstman door hem af te beelden als een gezellige, dikke man in een rood pak met een witte baard.

Dus, wie was eerst?

Als we kijken naar de oorspronkelijke historische figuur, dan was Sinterklaas er eerst. De heilige Nicolaas leefde in de 4e eeuw, terwijl Kerstmis pas veel later, in de 4e eeuw, officieel werd vastgesteld als de geboortedag van Jezus Christus. In die zin heeft de Sinterklaastraditie een veel langere geschiedenis dan die van de Kerstman.

De Kerstman is vervolgens ontstaan uit een samensmelting van verschillende invloeden, waaronder Sinterklaas. Toch kennen meer mensen de Kerstman dan Sinterklaas omdat de beste man geassocieerd wordt met de viering van Kerstmis wereldwijd.

 

Sluit venster