Tips Alle tips

Voorkom spanning bij kinderen rondom Sinterklaas

Het is weer tijd voor Sinterklaas! Veel kinderen vinden Sinterklaas heel spannend. Het sinterklaasseizoen is leuk, maar met alle opwinding kan je kind zich ook minder op zijn gemak voelen of moeilijk gedrag laten zien. Lees hier wat je kunt doen om jouw kind te helpen. Hoe kun je de spanning verminderen? Hoe zorg je ervoor dat je kind kan genieten van Sinterklaas? Lees hier 5 tips voor een gezellige Sinterklaas!

 

Sinterklaas is spannend

Sinterklaas is een bijzonder feest voor veel kinderen, maar er zijn ook veel kinderen die het heel spannend vinden. Door deze spanning kan jouw kind niet goed slapen, het druk hebben of  minder goed naar jou luisteren. Als je meevoelt met je kind, kun je je de spanning gemakkelijk voorstellen: Pieten die 's nachts je huis binnenkomen, een onbekende meneer met een lange baard die alles van je weet, alles wat er mis gaat in het Sinterklaasjournaal, en dan de opwinding van alle cadeautjes en vieringen. Een beetje gezonde opwinding is goed, maar soms zorgt het voor zoveel stress bij je kind dat het niet meer leuk is. Hieronder vind je vijf tips voor een gezellig Sinterklaasviering in 2022 om je kind te helpen.

 

6 tips voor een leuk Sinterklaasfeest

Tip 1: Voorspelbaarheid

Voor een spannend en mysterieus feest, zoals Sinterklaas, is voorspelbaarheid erg belangrijk. Bereid jouw kind voor op een sinterklaasviering op school en op de intocht. Leg uit wat er aan de hand is en wat er van jouw kind wordt verwacht. Zoek uit wanneer jouw kind schoenen kan gaan zetten. Een aftelkalender helpt de voorspelbaarheid te vergroten. De kalender geeft inzicht en daarmee duidelijkheid en rust bij jouw kind. Op deze kalender kun je ook aangeven wanneer jouw kind zijn of haar schoen mag gaan zetten.

Tip 2: Elimineer angsten

Neem de angst van je kind serieus. Forceer het kind niet om Sinterklaas een hand te geven of op schoot te zitten als jouw kind het erg spannend vindt. Zoek een stoel achterin en blijf daar als je kunt. Vind je kind het eng dat Piet 's nachts het huis binnenkomt, zet de schoen dan voor de deur of in de garage.

Tip 3: Luister

Kan je kind niet slapen? Is jouw kind erg druk of merk je op een andere manier dat je kind onrustig is? Praat met jouw kind over Sinterklaas: vraag en luister. Probeer erachter te komen wat de stress veroorzaakt, zodat je je kind kunt kalmeren. Door goed te luisteren, kun je de angsten van jouw zoon of dochter wegnemen.

Tip 4: Maak een geruststellend gedicht over de spanning

Weet je inmiddels waar de spanning van je kind vandaan komt? Probeer met die gedachten een leuk gedicht te maken afkomstig van Sinterklaas en zijn Pieten en vertel je kind dat Sinterklaas die spanningen bij veel kinderen ziet en dat het heel normaal is. Zo laat je weten dat Sinterklaas er al vanaf weet en er al wat spanning van het kind afvalt.

Tip 5: Rust en ontspanning

Sinterklaas is een tijd van veel prikkels, feestjes en zoetigheden. Probeer het kind voldoende te laten slapen, overdag rustmomenten te creëren en naar buiten te gaan om stress te verlichten. Een wandeling in het bos doet wonderen tegen de spanning!

Tip 6: Kijk verder dan moeilijk gedrag

Opwinding kan ervoor zorgen dat kinderen zich heel "moeilijk" gaan gedragen. Ze zijn erg druk, luisteren minder en vragen veel aandacht. Kinderen kunnen nog niet zeggen dat ze alles heel spannend vinden. Ze tonen deze opwinding doormiddel van het gedrag wat zij vertonen. Probeer je te verplaatsen in je kind en goed te luisteren (tip 3). Dreig niet dat ze geen cadeautjes krijgen als ze niet luisteren of dat Sinterklaas ze meeneemt in de zak naar Spanje. Want dat maakt de spanning alleen maar groter. Probeer jouw kind te begrijpen en begripvol te zijn waar het gedrag vandaan komt.

Sluit venster