Tips Alle tips

Tips voor het schrijven van een Sinterklaasgedicht

Heb jij ieder jaar veel moeite met het verzinnen van een bijpassend Sinterklaasgedicht? Sinterklaas geeft je 8 tips waar zelfs een vergevorderde rijmpiet wat aan heeft!

1. Ken de ontvanger

Houd rekening met de persoon voor wie je het gedicht schrijft. Probeer zo veel mogelijk informatie over de ontvanger te verzamelen. Wat zijn zijn of haar interesses, hobby's, en persoonlijke eigenschappen? Dit zal je helpen om een persoonlijk gedicht te schrijven. In de rijmmachine kun je deze persoonlijke eigenschappen ook opgeven.

2. Kies een thema

Ken je de ontvanger eigenlijk niet zo heel goed en is er weinig informatie over hem te vinden, bedenk dan een thema dat past bij de ontvanger of de gelegenheid. Dit kan bijvoorbeeld gaan over hun prestaties, avonturen, grappige gebeurtenissen die jullie misschien samen hebben meegemaakt. Heeft de persoon voor wie je schrijft dit jaar een mijlpaal bereikt of juist iets grappigs bereikt? Maak daar dan sowieso gebruik van. Dat mag best een beetje flauw zijn, daar is Sinterklaas namelijk voor. Het is een leuk feest waar ook best gelachen mag worden. Lachen is namelijk gezond voor ieder mens en je maakt er ook nog eens andere mensen aan het lachen tijdens pakjesavond. Daar worden we toch allemaal blij van?

3. Begin op tijd

Een inkopper, maar Sint kan het niet vaak genoeg zeggen: begin niet op het laatste moment met schrijven. Geef jezelf genoeg tijd om inspiratie op te doen en een goed gedicht te schrijven. Misschien ontstaat er wel een ijzersterk idee onder de douche.

Ga op tijd aan de slag en laat het gedicht vervolgens een tijdje liggen. Wanneer je een paar dagen later weer naar de tekst kijkt, zie je namelijk vast nog wel een aantal verbeterpunten waardoor het gedicht nog beter wordt. Je wil namelijk wel dat het gedicht die jij hebt geschreven het beste is.

4. Maak een lijst met rijmwoorden

Verzamel een lijst met woorden die rijmen op de belangrijkste onderwerpen in je gedicht. Dit kan je helpen om de rijmende coupletten te maken. Tip: fijne rijmwoorden hebben dezelfde klinkers en medeklinkers aan het einde van het woord, zoals "boom" en "stoom." Dit maakt het makkelijker om met deze woorden te rijmen. 

5. Kies een rijmschema

Wanneer je jouw rijmwoorden hebt gekozen, kun je bepalen welk rijmschema je wilt gebruiken, zoals AABB, ABAB, of ABCB. Dit geeft structuur aan je gedicht.

AABB-rijmschema: in een gedicht met een AABB-rijmschema rijmen de laatste woorden van de eerste en tweede regel op elkaar, en de laatste woorden van de derde en vierde regel op elkaar. Het patroon herhaalt zich dus met de regels 1 en 2, en daarna met de regels 3 en 4, enzovoort. 

Voorbeeld 

Regel 1: De zon schijnt zo fel (A)
Regel 2: Op deze mooie dag (A)
Regel 3: De vogels zingen wel (B)
Regel 4: In het vrolijke bos daar (B)

ABAB-rijmschema: in een gedicht met een ABAB-rijmschema rijmen de laatste woorden van de eerste en derde regel op elkaar, en de laatste woorden van de tweede en vierde regel op elkaar. Het patroon wisselt dus af tussen regels die op elkaar rijmen. 

Voorbeeld

Regel 1: De zon schijnt zo fel (A)
Regel 2: Op deze mooie dag (B)
Regel 3: De vogels zingen wel (A)
Regel 4: In het vrolijke bos daar (B)

ABCB-rijmschema: In een gedicht met een ABCB-rijmschema rijmt de laatste lettergreep van de eerste regel niet met een ander woord in het gedicht, maar de laatste woorden van de tweede en derde regel rijmen wel op elkaar. Dit patroon herhaalt zich met de regels 2 en 3, enzovoort. 

Voorbeeld

Regel 1: De zon straalt volop (A)
Regel 2: Op deze mooie dag (B)
Regel 3: De vogels zingen in galop (C)
Regel 4: In het vrolijke bos daar (B)

6. Beter te kort dan te lang

Wanneer je een sinterklaasgedicht aan het schrijven is het belangrijk om het niet te lang te maken. Dat komt omdat een sinterklaasgedicht wordt voorgelezen en als het te lang is verliezen de luisteraars hun concentratie waardoor je alle aandacht zal verliezen. Wij adviseren je dan ook maximaal vier coupletten te hebben van ongeveer vier regels.

7. Lees je gedicht hardop voor

Lees je gedicht hardop voor om te controleren of het goed klinkt en of de zinnen soepel lopen. Dit helpt ook om fouten op te sporen die je tijdens het schrijven niet opmerkte.

8. Verpak het mooi

Presenteer je gedicht op een leuke manier, bijvoorbeeld door op sierlijk papier te schrijven. Een mooie presentatie maakt het extra speciaal.

Sinterklaas-gedichtengenerator

Ja, jij bent te laat begonnen he? Geen probleem; wij helpen je.

Bij ons maak je in een aantal seconden een kant-en-klaar sinterklaasgedicht. Voer alle gegevens in de rijmmachine op de startpagina en rijmpiet tovert hier een passend gedicht uit. Door zelf de opmaak van het gedicht te kiezen, geef je het een persoonlijke touch.

Zo wordt een heerlijk avondje écht een heerlijk avondje.

Sluit venster