Tips Alle tips

Tips voor de lekkerste kruidnoten

In de weken waar we toe leven naar Sinterklaas eten we al heel veel kruidnoten. Maar om nu elke keer een zakje te kopen bij de winkel? Nee daar doen wij niet aan. Wij gaan ze zelf maken. Dit kost minder geld en ze zijn natuurlijk veel lekkerder!

Recept kruidnoten

Moeilijkheidsgraad bereiden: makkelijk

Bereidingstijd: 45 min bereiden & 20 min in de oven

 

De ingrediënten

  • 250 gr bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • 125 gr bruine basterdsuiker
  • 1½ el speculaaskruiden
  • 125 gr boter, op kamertemperatuur
  • ¼ tl zout
  • 2 – 3 el melk

 

Wat moet je doen?

Doe alle ingrediënten in een grote kom, behalve de melk, en meng dit allemaal door elkaar heen. Voeg daarna voldoende melk toe om er een ​​fijne pasta van te maken. Vaak is 2 eetlepels melk voldoende, maar mocht je hier nog niet tevreden mee zijn kun je altijd meer toevoegen. Daarna kun je het deeg gaan kneden, maar doe dit niet te lang, want dan kan het heel plakkerig en dik worden. We willen juist dat het luchtige kruidnoten worden. Als tijdens het kneden niks meer aan de rand van je kom blijft plakken, kun je het er als een bal uit halen. Dan is dat gedeelte klaar. Nu kun je het deeg in vershoudfolie gaan wikkelen en het voor minimaal een halfuur in de koelkast leggen.

 

Kruidnoten bakken

Terwijl je kruidnoten deeg in de koelkast ligt te rusten, kun je de over vast aanzetten. Verwarm deze voor op 180 graden en leg op een bakplaat een stuk bakpapier. Na 30 minuten kun je je deeg uit de koelkast halen. Haal het uit het vershoudfolie en leg het, met een beetje bloem eronder, neer. Pak steeds kleine stukjes van je ‘deegbal’ en kneed ze zo groot als een knikker. Leg deze op de bakplaat met bakpapier en druk ze een klein beetje plat. Wanneer je van al het deeg ‘knikkers’ hebt gemaakt kunnen ze in de oven. Bak de kruidnoten 15 tot 20 minuten in de oven. Wanneer ze klaar zijn kun je ze uit de oven halen en kunnen ze vervolgens afkoelen op een rooster. Eet smakelijk!

 

Tip van Sint en Piet

Probeer ook eens kruidnoten met chocolade. Dip wat kruidnoten in gesmolten pure, melk of witte chocolade. Smelt de chocolade  in een kom boven  heet water.

 

Probeer de kruidnoten ook eens met chocolade. Dip de kruidnoten in wat gesmolten melk, witte of pure chocolade. De chocolade kun je smelten door een kom boven heet te zetten, oftewel au bain-marie.

 

Kruidnoot weetje!

Kruidnoten zijn een traditioneel snoepgoed en ze worden gebakken uit een deeg dat veel speculaas kruiden bevat. Kruidnoten wordt vaak verward met de veel taaiere pepernoten.

Sluit venster