Tips Alle tips

Makkelijk pepernotenrecept

Pepernoten liggen al in de winkel ver voordat Sinterklaas en Piet hun intrede doen in Nederland. Maar veel leuker is natuurlijk om ze zelf te bakken. Moeilijk is het verre van en met wat extra hulppieten is het een fluitje van een cent.

Wij hebben het makkelijkste, beste én lekkerste pepernotenrecept voor je bij de echte bakpiet van Sinterklaas ontfutseld! Alle bakpieten verzamelen, want hier komt-ie:

Ingrediënten

Voor 4 personen

  • 250 gr zelfrijzend bakmeel

  • 125 gr bruine basterdsuiker

  • 100 gr roomboter of margarine

  • 50 ml melk

  • 1,5 eetlepel speculaaskruiden

  • snufje zout

Overige benodigdheden

  • Oven

  • Bakpapier

  • Mengkom

  • Mixer

Bereidingswijze

1. Verwarm de oven voor op 170°C

2. Pak de mengkom en mix de boter tot een zachte massa

3. Met een deeghaken (of je handen) kneed je nu het bakmeel, basterdsuiker, de speculaaskruiden, zout en melk door de boter. Kneed net zo lang tot alles goed gemengd is.

4. Deel het deeg wat je nu hebt op in 4 a 5 porties, en draai hier een 'slang' van. Deel deze op in kleine blokjes en met de hand draai je daar dan bolletjes van (maak ze niet te groot want in de oven rijzen ze nog een beetje!)

5. Leg de bolletjes op een bakplaat die je met bakpapier hebt bekleed.  Druk de balletjes een beetje aan, zodat ze de vorm van pepernoten krijgen.

6. Nu kan je de pepernoten in de oven bakken, in ongeveer 18 minuten zijn ze klaar.

7. Als de pepernoten klaar zijn laat ze dan nog even afkoelen voor je ze gaat opeten.

Veel bakplezier!

We hebben het in dit recept wel over pepernoten, maar van oudsher heten ze kruidnoten. Eigenlijk is dit dus een makkelijk kruidnotenrecept. Het onderscheid tussen de namen vervaagt steeds meer omdat kruidnoten in de winkel steeds meer worden aangeduid als pepernoten. De meeste mensen verwachten daarom ook bij een pepernotenrecept die kleine harde bolletjes, maar oorspronkelijk zijn ze eigenlijk zachter en smaken naar taaitaai. 

Baktip: maak alle pepernoten allemaal ongeveer even groot. Zo zijn alle pepernoten allemaal in dezelfde tijd gaar!

Variatietip: in plaats van speculaaskruiden kun je ook eens cacaopoeder gebruiken. Gebruik daarbij dan wel een pakje vanillesuiker omdat cacaopoeder niet gezoet is.

Nog meer gemak

Ben je eigenlijk wel een beetje van het gemak? Ga dan voor een kant en klaar mix van de supermarkt. Deze zijn natuurlijk nooit zo lekker als je eigengemaakte pepernoten.

Sluit venster