Tips Alle tips

Hoe maak je het Sinterklaasfeest leuk voor je kind?

Pakjesavond is een avond vol gezelligheid, samenzijn, cadeautjes uitpakken en vol geheimzinnigheid. Voor ouders met kleine kinderen is dit toch wel dé gezelligste avond van het jaar. Maar... het is ook een best spannend feest voor de allerkleinsten. Hoe maak je het Sinterklaasfeest zo leuk en ontspannen mogelijk voor je kind? Wij geven tips!

Maak samen een aftelkalender tot pakjesavond

Het is goed om je kind alvast aan Sinterklaas te laten wennen, maar zorg ook dat de aanloop niet te lang is. Een jong kind heeft namelijk maar weinig tijdsbesef. Een leuk idee is om samen een kalender te maken waarmee je samen tot 5 december aftelt. Bijvoorbeeld vanaf het moment dat Sinterklaas in het land is (dus na de intocht).

Wees duidelijk over het schoenzetten

Maak afspraken met je kind over het zetten van de schoen. Zeg bijvoorbeeld dat hij/zij alleen in het weekend de schoen mag zetten. Of leg een briefje in de schoen waarin Piet aangeeft wanneer hij weer terugkomt. 

Vier Sinterklaas liefst op 1 plek

Vier niet op al te veel adressen het Sinterklaasfeest. Dit haalt het bijzondere van het feest af.

Let op waar je kind graag mee speelt

Ga niet te veel af op de reclame als het aankomt op het kopen van een kadootje voor je kind. Let gewoon goed op je kind waar het graag mee speelt. Vaak weet je zelf veel beter wat in de smaak zal vallen en voor langere tijd de interesse zal blijven wekken.

Gezonde spanning is niet erg

Is je kind in deze periode wat drukker en sneller moe? Dat is heel normaal, door de spanning rondom Sinterklaas hebben veel kinderen hier last van. Maak je hier niet al te ongerust over. Al slaapt je kind misschien wat slechter en al is het wat banger voor het donker en alleen zijn dan normaal, het is allemaal gezonde spanning. Het hoort erbij.

Tips: zo is je kind minder bang voor Sinterklaas

Wat je kan doen is het kind vertellen dat Sinterklaas iemand is die van alle kinderen houdt, door je kind te laten spelen met verkleedkleren van Sinterklaas en Zwarte Piet, door samen Sinterklaasliedjes te zingen en een boek te lezen over Sinterklaas en dwing ook vooral je kind niet om Sinterklaas een handje te geven.

Sluit venster