Tips Alle tips

10 leukste Sinterklaasavond-spelletjes

Elk jaar is dan ook weer de vraag: wat gaan we doen met sinterklaasavond?! Menig WhatsApp-familiegroep is al druk bezig met lootjes trekken en afspreken welke datum iedereen kan. Laten we jullie helpen met de 10 allerleukste sinterklaasavond spelletjes waardoor deze leuke avond gegarandeerd een feest wordt!

Het Rode Draad Spel

Dit spel is een speurtocht door het huis en is voor kleine kinderen heel erg leuk. Je laat letterlijk een rode draad door je huis lopen waar af en toe een opdracht aan vastgemaakt is. Denk daarbij aan het zingen van een sinterklaaslied, of een kunstje doen. Is de opdracht goed uitgevoerd, dan krijgen de kinderen een hint waar een cadeautje kan liggen. Vervolgens moeten ze die dan zoeken waarna de rode draad weer opgepakt moet worden.

Cadeautjes verstoppen

Iedereen koopt een paar kleine cadeautjes. Het gaat hier vooral om het plezier en niet om dure cadeautjes. Denk aan badschuim, handschoenen, chocolade dat soort dingen. Op pakjesavond verstopt iedereen in het grootste geheim zijn cadeautjes en vervolgens moet er gezocht worden, zoals tijdens Pasen wordt gedaan met eieren. Zorg er wel dat het aantal cadeautjes van te voren geteld wordt, zo weet je zeker dat alles wordt gevonden. En..wie een cadeautje vindt, mag het uiteraard houden. Speel je dit spel met kleine kinderen, let er dan wel op dat iedereen evenveel cadeautjes krijgt of vindt.

Cadeautjes zoeken met behulp van brieven en opdrachten

Vier je sinterklaasavond met wat oudere kinderen, dan kan je een verstop-spel spelen met cadeautjes waar een opdracht op geplakt is. Iemand verstopt alle cadeautjes en daarna mogen de kinderen om de beurt zoeken. Als een cadeau gevonden is, moet eerst de opdracht uitgevoerd worden en daarna mag pas het cadeautje uitgepakt worden.

Zing een liedje

Leuk voor kleine kinderen; Telkens als er een cadeau gepakt mag worden, moet er eerst een sinterklaasliedje gezongen worden. Misschien heb je wel een karaoke set met sinterklaasliedjes zonder zang, of zet leuke YouTube filmpjes op met sinterklaasliedjes. Het maakt de sfeer gegarandeerd warm en knus.

Ballonprikken

Dit is niet voor bangerikken! Ben je niet bang voor knappende ballonnen en wil je graag een snel sinterklaasspel, dan is dit wat je zoekt. Hang voor iedereen ballonnen op en vul die met confetti en een briefje met een naam erop. Iedereen mag om de beurt een ballon lek prikken en wiens naam op dat briefje staat mag een cadeautje uitpakken.

De proeftest

Dit wordt smullen! Dit spel draait om snoep en lekkers en proeven, maar dan wel met een blinddoek om. De organisator legt allemaal lekkers klaar en 1 voor 1 moeten de deelnemers geblinddoekt proeven wat ze eten. Is het goed geraden, dan mag er een cadeautje gepakt worden!

Bingo avond

Wil je een gezellige lange pakjesavond met veel mensen vieren, dan is bingo een leuk idee. Er kunnen erg veel mensen aan dit spel meedoen en het is voor groot én klein. Als je een volle rij hebt dan mag je een cadeautje uitkiezen. Heb je de hele kaart vol, dan mag je twee cadeautjes uitkiezen. De variaties die je kunt bedenken op dit spel zijn eindeloos.

Grabbelton

Alle cadeautjes moeten van tevoren een nummer hebben gekregen en die nummers moeten allemaal op een apart briefje worden geschreven. Al deze briefjes stop je in de zak van Sinterklaas of een grabbelton en...grabbelen maar! Trekt iemand nummer 2, dan is cadeau nummer 2 voor diegene. Let er wel op dat er voor iedereen evenveel cadeautjes zijn.

Speel een quiz

Wijs iemand aan als de quizmaster die allemaal vragen moet stellen die met Sinterklaas te maken hebben. Wordt een vraag goed beantwoord, dan mag diegene een cadeautje pakken. Natuurlijk moet er af en toe geruild worden met de plek van quizmaster, want die wil zelf natuurlijk ook wel eens een cadeau kunnen pakken!

Door-vertel-verhaal

Doe de lichten uit en steek kaarsjes aan en deel pepernoten uit in bakjes. Nu kan de gezelligheid beginnen! Begin zelf met een gefantaseerd verhaal over Sinterklaas en laat degene naast je het verhaal verder vertellen in een paar zinnen. Vervolgens mag diegene ernaast het verhaal verder vertellen en zo ontstaat er vanzelf een heel grappig sinterklaasverhaal. Je zal verstelt staan hoe vindingrijk je kinderen zijn! Een leuke variatie erop is om elkaar punten te geven met pepernoten; vind je iemands bijdrage erg mooi, complimenteer diegene dan door een paar pepernoten in zijn bakje te strooien.

Sluit venster