Nieuws Alle nieuws

Winnaars Speelgoed van het Jaar 2023

Soms kan het erg lastig zijn nog een leuk kadootje te vinden voor je kinderen. En je bent heus niet de enige. Nu het bijna weer pakjesavond is, schieten heel wat ouders alweer in de stress. Ze hebben al zoveel en je wilt zo graag een nuttig sinterklaaskadootje geven die niet alleen superleuk is voor je kind, maar waar je zelf ook nog eens tevreden mee kunt zijn. Lees dan onze kadotips.

Voor elke leeftijdscategorie het leukste speelgoed

Om die keus voor een geschikt speelgoed een stuk makkelijker te maken is de verkiezing ‘Speelgoed van het Jaar’ in het leven geroepen. Ieder jaar wordt er nieuw speelgoed getest en genomineerd waarna het Nederlandse publiek kan stemmen. Voor iedere leeftijdscategorie kan men kiezen tussen 2-3 producten waarna 1 de winnaar wordt. Er bestaan 17 verschillende categorieën: Bouw en Constructie, Knutsel en Creatief, Buitenspeelgoed, Kinderspellen, Pluche, Poppen, Peuter, Familiespellen tot 12 jaar, Familiespellen vanaf 12 jaar, Voertuigen, Elektronica, STEAM, Actiefiguren en speelsets, Kidult, 18+, Duurzaam, Kennerspellen, Puzzels.

Speelgoed waar je kind wat aan heeft

De winnaars van Speelgoed van het Jaar 2023 zijn inmiddels bekend en daarom zetten we ze hieronder voor je op een rijtje. Ben je dus nog op zoek naar een leuk Sinterklaas kadootje en heb je geen idee wat je moet schenken, dan zit je met onderstaand speelgoed dus zeker weten goed.

1. Bouw en Constructie 

De winnaar Speelgoed van het Jaar 2023 in de categorie 'Bouw en Constructie' is GraviTrax Junior Starter Set My Jungle (€49,99).

De Gravitrax Junior set bevat een honderdtal bouwstenen waarmee jonge kinderen vanaf drie jaar een knikkerbaan kunnen bouwen. De bouwstenen worden geplaatst in de zeshoekige gaten van de bouwplaten, die alles op hun plek houden. Door stenen op elkaar te plaatsen kunnen hoogteverschillen gemaakt worden. Met de bijgeleverde planten- en dierenfiguren kan de knikkerbaan enigszins versierd worden.

De mening van de jury: 

"Leuk constructiespeelgoed voor de jongere kinderen, die hierin hun bouwfantasie de vrije loop kunnen laten gaan. De set bevordert ruimtelijk inzicht, oog-handcoördinatie, gerichte en volgehouden aandacht."

2. Knutsel en Creatief

De winnaar Speelgoed van het jaar 2023 in de categorie 'Knutsel en Creatief' is Fabulus Potium (€34,99).

Fabulous Potium is een spel met kleurstoffen en enkele chemicaliën, waarmee kinderen ‘toverdrankjes’ kunnen maken. In de doos zitten de vloeibare kleurstoffen, flesjes, maatbekers, pipetten, lepeltjes, twee veiligheidsbrillen en een ‘toverboek’. Op de flesjes kunnen stickers worden geplakt met teksten als ‘elfenbloed’, etc., om het geheel van extra magie te voorzien.

De mening van de jury: 

"Aan de hand van de recepten in het toverboek kunnen kinderen allerlei kleurrijke, bruisende en andere brouwsels maken. Het geheel is soort chemische knutseldoos, die de creatieve fantasie en de interesse in chemische processen stimuleert."

3. Buitenspeelgoed

De winnaar Speelgoed van het jaar 2023 in de categorie 'Buitenspeelgoed' is Waboba Voli Paddle Game (€22,99).

De Waboba Voli Paddle Game is een buitenspel voor twee personen waarbij een shuttle met behulp van een harde, vlakke handschoen heen en weer gemept moet worden. De handschoenen vergroten het oppervlak van de hand en dienen als racket.

De mening van de jury: 

"De shuttle ziet er kleurrijk uit met oranje en blauwe veren. Leuk om buiten (of eventueel binnen in een grote kamer) actief bezig te zijn met zijn tweeën. Bevordert de grove motoriek en de oog-hand/lichaamscoördinatie."

4. Kinderspellen

De winnaar Speelgoed van het Jaar 2023 in de categorie 'Kinderspellen' is Cats and Boxes (€17,99).

Cats and Boxes is een smart game voor één speler en bevat een speelbord met vijf poezen en vijf puzzelstukken met daarop open dozen. De bedoeling is om de open dozen stap voor stap op het bord te verplaatsen en uiteindelijk over een poes te plaatsen totdat alle poezen in een doos terecht zijn gekomen. Dat vraagt om ruimtelijk inzicht, planning, gerichte en volgehouden aandacht en logisch (sequentieel) redeneren om het probleem op te lossen. Er zijn zestig uitdagingen met oplopende moeilijkheidsgraad, zodat de aanpak geleidelijk aangeleerd kan worden en de frustratietolerantie langzaam opgebouwd wordt. 

De mening van de jury: 

"De uitdagingen en oplossingen worden duidelijk beschreven in het bijbehorende boekje. Leuk voor kinderen (en volwassenen) die ervan houden om complexe puzzels/problemen op te lossen. Mooi vormgegeven."

5. Pluche

De winnaar Speelgoed van het Jaar 2023 in de categorie 'Pluche' is Mama Surprise Cavia (€69,99).

De Mama Surprise Cavia is een cavia met lang zacht haar en grote ogen. De cavia heeft een eigen interactief hok, waarin ze drie babycavia’s krijgen. De cavia maakt allerlei geluidjes en nodigt uit tot verzorgen met de bijgeleverde borstel en of tot het voeren van eten. Wanneer het hart van de aanstaande moeder oplicht en ze haar speciale geluidje laat horen, moet ze in de kooi geplaatst worden en kan er een babycavia geboren worden (overnacht of na 10 minuten). Als het hok wordt opengemaakt dan ligt er in het stro een babycavia plus een ‘cadeaubox’ met enkele accessoires. 

De mening van de jury: 

"De cavias zien er heel ‘cute’ uit en nodigen uit tot knuffelen en verzorgen. Het ‘verschijnen’ van de babycavia’s is een spannende gebeurtenis, die veel emoties oproept bij kinderen. De moeder- en babycavia’s stimuleren empathie, verzorgingsgedrag en fantasiespel."

6. Poppen

De winnaar Speelgoed van het Jaar 2023 in de categorie 'Poppen' is LEGO® Friends Autumns paardenstal (€62,99).

Autumns paardenstal is een constructieset uit de Lego Friends serie met twee paardenmeisjes, paarden, een wagen en een stal/huis en nog enkele onderdelen. Alles is heel mooi en in detail uitgevoerd. Het in elkaar zetten van de stal en andere onderdelen vraagt om constructievaardigheden: ruimtelijk inzicht, gerichte en volgehouden aandacht, fijne motoriek en goede oog/hand coördinatie. 

De mening van de jury: 

"Veel kinderen zullen de poppetjes, paarden en stal vooral gebruiken om samen of alleen fantasiespel te spelen. Heel leuk voor kinderen die gek zijn op paarden."

7. Peuter

De winnaar Speelgoed van het Jaar 2023 in de categorie 'Peuter' is Waterbaan Blauw en Roze (€19,99).

De waterbaan is leuk speelgoed voor jonge kinderen om met water te spelen, bijvoorbeeld in bad. Via een viertal geleiders die tegen een gladde wand kunnen worden geplakt kan water van de ene naar de andere geleider oversteken. De geleiders kunnen makkelijk verplaatst worden, zodat een kind lekker kan experimenteren met de waterbaan. 

De mening van de jury: 

"Het spel bevordert plezier hebben met water en laat jonge kinderen ontdekkend leren hoe de zwaartekracht de loop van water beïnvloedt. Stimuleert ruimtelijk inzicht, visuele waarneming, fijne motoriek en oog/hand coördinatie en inzicht in oorzaak en gevolg."

8. Familiespellen vanaf 12 jaar

De winnaar Speelgoed van het Jaar 2023 in de categorie 'Familiespellen tot 12 jaar' is Dixit Disney (€34,99).

Wie is er nou niet opgegroeid met Disney Films? Wij in elk geval allemaal en in dit spel zie je ook alle bekende figuurtjes op een mooie en subtiele manier voorbijkomen. In Dixit Disney Edition kunnen de spelers lekker al hun creativiteit kwijt. Een ronde begint met één van de spelers die een kaart uit de hand kiest en daarbij een woord of een zin bedenkt. De andere spelers proberen hierbij zo goed mogelijk ook een kaart zoeken en geven deze dan aan de speler die aan de beurt is. Het doel van het spel is om de kaart te vinden van de speler die aan de beurt is.

De mening van de jury: 

"Dit spel ademt overal Disney uit en is ontzettend leuk om te spelen. Je kan in dit spel heerlijk je fantasie en creativiteit kwijt. Er is veel aandacht aan het artwork in het spel besteed zodat je je ogen blijft uitkijken."

9. Familiespellen vanaf 12 jaar

De winnaar Speelgoed van het Jaar 2023 in de categorie 'Poppen' is Betoverde Torens (€39,95).

De betoverde torens doen hun naam eer aan. In dit spel moet je goed opletten wat er met de tovenaartjes gebeurd en ook waar ze gebleven zijn. Het doel is namelijk om al je tovenaars uiteindelijk in de zwarte toren te laten komen en daarbij moet je ook nog eens al je toverdrankjes vol hebben. Maar dat is natuurlijk helemaal niet zo makkelijk. Het leuke aan dit spel is dat wanneer het je lukt om met de torens een tovenaar van je tegenstander gevangen te zetten, je vooral niet moet vergeten waar deze gebleven is. Niets is namelijk vervelender dan wanneer je bent vergeten onder welke toren een tovenaar ook alweer zit. Het spel is heel snel opgezet en de spelregel zijn zo uitgelegd. En dan is het spelen maar...

De mening van de jury: 

"Wie aan de beurt is, speelt kaartjes om een tovenaar of torens te verzetten om zodoende dichterbij het doel te komen. Daarmee probeer je tegenstanders natuurlijk lekker tegen te werken. Van dit op en top familiespel hebben we met zijn alle letterlijk genoten. Het is een echte winnaar."

10. Voertuigen

De winnaar Speelgoed van het Jaar 2023 in de categorie 'Voertuigen' is LEGO® Technic NASA's Mars Rover Perseverance.

De NASA Mars Rover Perseverance is een Lego Technic kopie van de echte Mars Rover. Hij wordt opgebouwd uit meer dan 1000 vaak kleine onderdelen aan de hand van een gedetailleerde handleiding. De Rover heeft diverse onderdelen die met de hand bestuurd kunnen worden, waaronder de assen van de wielen en de robotarm. Met behulp van een augmented reality app kan er allerlei context aan het model toegevoegd worden. Het eindresultaat ziet er indrukwekkend uit door alle details. Het bouwen vraagt gevorderde constructievaardigheden: ruimtelijk inzicht, gerichte en volgehouden aandacht, geduld, en een goede fijne motoriek en hand/oogcoördinatie.

De mening van de jury: 

"Stimuleert daarnaast technisch inzicht en interesse in de ruimtevaart. Het eindproduct is meer geschikt om naar te kijken dan om mee te spelen."

11. Elektronica

De winnaar Speelgoed van het Jaar 2023 in de categorie 'Elektronica' is Bitzee (€39,99).

De Bitzee is een plastic doosje met daarin een snel bewegend schermpje waarop een fluorescerend diertje te zien is. Het diertje maakt allerlei aandoenlijke geluidjes en kan ‘bestuurd’ worden met behulp van een swipe-pad, door het schermpje aan te raken of door het doosje in allerlei richtingen te bewegen. Kinderen kunnen proefondervindelijk ontdekken hoe ze allerlei effecten bij het diertje teweeg kunnen brengen (oorzaak en gevolg leren). Er is ook een handleiding bijgevoegd die alle mogelijkheden duidelijk maakt. 

De mening van de jury: 

"De Bitzee is heel interactief en vraagt steeds om aandacht of nodigt uit tot het uitvoeren van opdrachtjes. Leuk speelplezier om alleen te spelen of samen met een vriendje."

12. STEAM

De winnaar Speelgoed van het Jaar 2023 in de categorie 'STEAM' is History of Life on Earth (€49,99).

De Geschiedenis van het Leven op Aarde is een educatieve set waarmee kinderen op een actieve en onderzoekende manier meer te weten kunnen komen over de evolutie. Met behulp van de handleiding lopen kinderen door de verschillende tijdperken in de evolutie. Daarbij krijgen ze aanwijzingen voor het maken van voorwerpen en instructies voor het gebruik van de app om o.a. 360 graden videos en virtuele wandelingen te maken en de gemaakte 3D voorwerpen te bekijken met augmented reality. Er zijn materialen bijgeleverd voor het maken van een vulkaan (plus uitbarsting), het skelet van een T-rex en een model van het menselijk lichaam met botten en organen. 

De mening van de jury: 

"De multimediale aanpak zorgt voor afwisseling en houdt de aandacht van de kinderen bij het onderwerp. De set bevordert de kennis van de evolutie en stimuleert logisch en kritisch denken en enthousiasmeert kinderen voor wetenschappelijke onderwerpen."

13. Actiefiguren en speelsets

De winnaar Speelgoed van het Jaar 2023 in de categorie 'Actiefiguren en speelsets' is HORSE CLUB Paardenvrachtwagen (€139,99).

De paardenvrachtwagen is een grote, luxe vrachtwagen met heel veel mogelijkheden voor fantasiespel met de drie paarden en hun berijders. Met de vrachtwagen kunnen de drie paarden vervoerd worden, maar een deel kan ook worden omgebouwd tot een soort keuken/woonkamer. Onderdelen van de vrachtwagen kunnen worden gebruikt om een kleine stal te maken. 

De mening van de jury: 

"De set is voorzien van veel gedetailleerde accessoires en is prachtig vorm gegeven. Kinderen kunnen met de vele onderdelen allerlei constructies/situaties creëren die met paarden te maken hebben. Bevordert creativiteit, fantasiespel en leuk om ook samen mee te spelen. Heel leuk voor kinderen die gek zijn op paarden."

14. Kidult, 18+

De winnaar Speelgoed van het Jaar 2023 in de categorie 'Kidult, 18+' is De Verraders (€29,99).

De Verraders is een bordspel waarbij de spelers tijdens ‘missies’ moeten samenwerken om zoveel mogelijk zilver te verzamelen voor de gemeenschappelijke pot. Tegelijk moeten ze ook persoonlijk zilver vergaren om te kijken wie de eindwinnaar is. Behalve de ‘Getrouwen’ is er ook een geheime Verrader, die tijdens elke missie een geheime opdracht moet uitvoeren. Als dat lukt dan mag hij in de nachtfase een speler ‘vermoorden’, wat hem persoonlijk zilver oplevert. Tijdens de ‘Ronde Tafel’ wordt besproken en gestemd wie de Verrader zou kunnen zijn. De speler waar het meest op is gestemd, verliest zilver. In de Wapenkamerfase moeten spelers tegen elkaar een opdracht uitvoeren, waarbij de winnaar een een beloningskaart krijgt. In de eindfase onthult de Verrader zijn identiteit en wordt er gescoord wie de winnaar is. De Verraders is een spannend spel vanwege het onderling wantrouwen m.b.t de onbekende verrader, onverwachte wendingen en de voortdurende keuze tussen samenwerken en voor het eigen gewin gaan. 

De mening van de jury: 

"Iedereen zal steeds heel betrokken zijn om te ontdekken wie de Verrader is. Het spel vraagt om gerichte en gedeelde aandacht, planning en strategie, sociaal inzicht en overzicht en een goed geheugen. Leuk en spannend om met vrienden of (oudere) familieleden te spelen."

15. Duurzaam

De winnaar Speelgoed van het Jaar 2023 in de categorie 'Duurzaam' is Mijn eerste wereldbol (€34,99).

Mijn Eerste Wereldbol is een educatief spel voor jonge kinderen om meer te weten te komen over de wereld(delen) en de dieren die er leven. De draaiende wereldbol wordt aan de hand van de instructies in elkaar gezet, waarna de werelddelen erop worden geplaatst. Vervolgens kan het kind proberen een dier op het juiste werelddeel te plaatsen. De wereldbol vertelt dan over het dier en het werelddeel. In de quizzstand moet het kind vragen beantwoorden over het dier en het werelddeel. Doordat een kind zelf dieren op de bol moet plaatsen (en uitproberen waar precies) is hij/zij actief betrokken bij het spel en zal het kind benieuwd zijn naar de verhaaltjes die erbij horen. De Quizz maakt het leuk voor het kind om te kijken wat hij/zij allemaal weet. Het spel zorgt spelenderwijs voor het aanleren van kennis over de wereld en een aantal dieren. 

De mening van de jury: 

"Een informatief spel dat vooral een beroep doet op het langetermijngeheugen. De fabrikant heeft extra aandacht besteed aan de duurzaamheid van het product dat voor minimaal 80% uit gerecycled plastic bestaat, FSC-gecertificeerde verpakkingen en lokaal ontwerp en fabricage."

16. Kennerspellen

De winnaar Speelgoed van het Jaar 2023 in de categorie 'Kennerspellen' is Wolven (€54,99).

In dit spel heeft elke speler de leiding over een roedel wolven. Elke roedel komt voort uit een eigen leefomgeving. Deze omgevingen komen op hun beurt ook weer voor op verschillende plaatsen op het speelveld, wat voor de overeenkomende wolven weer zijn voordelen heeft. Zo heb je bijvoorbeeld boswolven, bergwolven, weidewolven, enzovoorts. In dit spel ga je met je Alfawolf en de roedel zoveel mogelijk de wereld om je heen verkennen en aan je territorium proberen toe te voegen. Dat doe je doormiddel van het spelen van de gebiedstegels die boven je persoonlijke speelbordje liggen. Je kan daarbij verschillende dingen doen zoals op prooi jagen, gebieden claimen, schuilplaatsen maken of overnemen, eenzame (neutrale) wolven aan je roedel toevoegen, voor nageslacht zorgen of de wolven van je tegenstanders verdrijven. Tussentijds zijn er verschillende scoretellingen, waarbij de wolven naar de maan huilen. De stand van de maan bij de waterbron bepaald welke telling het op dat moment is. Degene die uiteindelijk het beste zijn roedel heeft weten te managen wint. Het artwork van Wolven is erg mooi. De spelonderdelen zijn van goede kwaliteit.

De mening van de jury:

"Wolven speelt lekker vlot weg, waarbij er steeds voldoende uitdaging en spanning inzit en je er nooit zeker van kan zijn of de roedel van je tegenstander niet nog stiekem een truc uit zijn mouw zal toveren."

17. Puzzels

De winnaar Speelgoed van het Jaar 2023 in de categorie 'Puzzel' is Tower Stack (€19,99).

Tower Stacks is een smart game in de vorm van een driedimensionale puzzel. De puzzel bestaat uit negen puzzelstukken met op elk stuk een gekleurde toren. Aan de hand van een boekje met 80 opdrachten moeten de puzzelstukjes op de juiste manier aan en/of op elkaar geplaatst worden om het gewenste eindresultaat te verkrijgen. Het spel is bedoeld voor één speler vanaf acht jaar. De opdrachten lopen op van beginnersniveau naar expertniveau. Hierdoor kan de speler geleidelijk ontdekken (leren) hoe het spel werkt zonder gelijk gefrustreerd vast te lopen. 

De mening van de jury: 

"De stukken zijn mooi vorm gegeven en de eindresultaten zien er steeds fraai uit. Een leuk spel voor kinderen (en volwassenen) die ervan houden om puzzels en problemen op te lossen. De puzzel bevordert ruimtelijk (3D) inzicht en planning en stimuleert de gerichte aandacht en de frustratietolerantie (volgehouden aandacht)."

Bron: www.speelgoedvanhetjaar.nl

Sluit venster