Nieuws Alle nieuws

Wat is het verschil tussen kruidnoten en pepernoten?

Kruidnoten en pepernoten worden vaak door elkaar gehaald. Niet gek ook, gezien een pepernoot geen peper bevat en een kruidnoot op smaak wordt gebracht met specerijen in plaats van kruiden. Hieronder noemen we de belangrijkste verschillen op het gebied van ingrediënten, smaak, uiterlijk en traditie. 

Ingrediënten

Kruidnoten: kruidnoten zijn kleine, ronde, knapperige koekjes die worden gemaakt van bloem, suiker, boter, en een mengsel van kruiden zoals kaneel, nootmuskaat en kruidnagel. Ze hebben een lichte textuur en zijn meestal harder dan pepernoten.
Pepernoten: pepernoten zijn zachter en taaier dan kruidnoten. Ze worden traditioneel gemaakt van roggemeel en zijn gekruid met anijszaad (geen peper). Pepernoten hebben een onregelmatige vorm en zijn zachter van structuur dan kruidnoten.

kruidnoten

Kruidnoten: 'harde' koekjes.


Smaak

Kruidnoten: kruidnoten hebben een uitgesproken kruidige smaak dankzij de specerijen die eraan worden toegevoegd. Ze hebben een zoete en kruidige smaak.
Pepernoten: pepernoten hebben een kenmerkende anijsachtige smaak vanwege het gebruik van anijszaad. Ze hebben een subtiele kruidensmaak en zijn minder zoet dan kruidnoten.


Uiterlijk

Kruidnoten: kruidnoten zijn klein, rond en hebben meestal een gladde en knapperige textuur. Ze zijn donkerbruin van kleur.
Pepernoten: pepernoten zijn groter dan kruidnoten en hebben een onregelmatige, taaie textuur. Ze zijn meestal lichtbruin van kleur.


Traditie

Kruidnoten: kruidnoten zijn een populair en veelvoorkomend snoepje tijdens het Sinterklaasfeest in Nederland en worden vaak in zakken verkocht.
Pepernoten: pepernoten zijn traditioneler en werden oorspronkelijk gebruikt om kinderen te belonen tijdens het Sinterklaasfeest. Ze worden ook vaak in zakken aangeboden.


Men bedoelt vaak een kruidnoot (harde koekjes) wanneer hij over pepernoten praat. Maar vanaf nu weet jij het verschil.


Tip! Vergeet niet je sinterklaasgedichten op tijd te maken!

Sluit venster