Nieuws Alle nieuws

Vanaf 13 november 2023 weer Sinterklaasjournaal

Elk jaar voorafgaand aan pakjesavond wordt er een aantal weken het Sinterklaasjournaal uitgezonden. Alle ontwikkelingen in de voorbereidingen van pakjesavond zijn te zien in het Sinterklaasjournaal. Vanaf het vertrek uit Spanje met pakjesboot 12, de overtocht, tot aan het aanmeren in Nederland. Dit jaar komt Sinterklaas op 13 november 2023 aan in Gorinchem. Lees hier alles wat je moet weten over Sinterklaas en het Sinterklaasjournaal.

Wanneer begint het Sinterklaasjournaal?

Het Sinterklaasjournaal begint op 13 november en is te zien tot en met 5 december 2023. Elke dag om 18:00 uur is het Sinterklaasjournaal op NPO Zapp te zien.

Wie is de presentatrice van het Sinterklaasjournaal?

Traditiegetrouw presenteert Dieuwertje Blok het Sinterklaasjournaal. Zij is inmiddels een bekende voor de Sint en Pieten. In het Sinterklaasjournaal delen zij van alles met Dieuwertje. Dieuwertje deelt al het nieuws over Sinterklaas en de Pieten met alle kinderen in Nederland.

Wie zijn de Pieten van het Sinterklaasjournaal?

Naast natuurlijk de Hoofdpiet, die een cruciale rol speelt, zijn er nog veel meer Pieten die Sinterklaas helpen met de cadeautjes. In het Sinterklaasjournaal zijn de volgende pieten ook te zien: Leespiet, Hulppiet, Malle Pietje, Piet de Smeerpoets, Proefpiet, Reservepiet, Verdwaalpiet, Vergeetpiet, Kwebbelpiet, Luisterpiet, Rijmpiet, Chocopiet en Wellespiet. 

Wanneer is de Sinterklaasintocht in Nederland op televisie te zien?

De nationale intocht van Sinterklaas is dit jaar op zaterdag 18 november 2023 in Gorinchem in Nederland.  

Waar wordt de Sinterklaasintocht uitgezonden?

Sinds 1952 wordt de intocht jaarlijks op een zaterdagmiddag in november uitgezonden op de nationale televisie. Tot 1963 vond de opname elk jaar plaats in Amsterdam, waarna de locatie van de televisie-opnames elk jaar veranderde. Gemeentes kunnen zich hiervoor aanmelden, waarna de publieke omroep uiteindelijk beslist over de keuze en participeert in de organisatie.

De intocht van Sinterklaas wordt uitgezonden op 18 november 2023 vanaf 12.00 uur en is te zien op NPO Zapp. Vergeet niet om alvast je sinterklaasgedichten te maken.

Wat is het Sinterklaasjournaal?

Het Sinterklaasjournaal is een jaarlijks fictieve nieuwsrubriek over de traditionele viering van Sinterklaas bij de NTR (voorheen een samenwerking van KRO, NPS, TROS, Teleac en VPRO, later alleen NPS) op de Nederlandse televisie. In het Sinterklaasjournaal wordt getoond wat Sinterklaas en zijn Pieten zoal meemaken tijdens de overtocht uit Spanje naar Nederland en hoe zij hier alles in het gareel houden, zodat pakjesavond goed en voorspoedig verloopt.

Sluit venster