Nieuws Alle nieuws

Sinterklaasjournaal weer van start

Vanaf 11 november is het Sinterklaasjournaal elke dag weer te zien om 18.00 uur bij Zapp op NPO 3. Dat hebben ze geweten, maar liefst 1.075.000 mensen hebben tijdens de eerste uitzending aan het beeld gekluisterd gezeten! Het was daarmee het tiende best bekeken programma van de avond. Veel kijkers waren vooral ook benieuwd hoe dit jaar de Pieten eruit zouden zien. Zouden ze zwart zijn, of juist gekleurd? Wat had het Jeugdjournaal dit jaar in petto?

Zwarte Piet en Witte Piet

Dit jaar heeft de NPO gekozen om alleen roetveegpieten te laten zien in het tv-programma. Vorig jaar was er sprake van een zwarte- én zogeheten Witte Piet. De veranderingen zullen geleidelijk te zien zijn in de uitzendingen van het Sinterklaasjournaal.

 

Sinterklaasjournaal speelt belangrijke rol

Het Sinterklaasjournaal speelt een belangrijke rol in de Zwartepietendiscussie. Veel organisaties wachten eerst af hoe de Piet er dit jaar uit komt te zien en wachten daardoor eerst de allereerste uizending van het journaal af. Er gingen voorafgaand aan het programma al geruchten rond hoe de pieten eruit zouden zien.

Dieuwertje Blok blijft gezicht Sinterklaasjournaal

Door de discussies rond Zwarte Piet hadden Dolores Leeuwin en Erik van Muiswinkel al eerder aangegeven niet meer in het Sinterklaasjournaal te willen meespelen. Ze konden zich niet meer vinden in de manier waarop de NTR omging met dit vraagstuk. Ook was het nog de vraag of Dieuwertje Blok mee zou blijven doen, daar ze zich kritisch uitte over het uiterlijk van Zwarte Piet.

Elke avond genieten

De vraag blijft hoe de NTR de veranderingen gaat doorvoeren in de serie die nu komen gaat. De omroep wil reflecteren op wat er zich afspeelt in de maatschappij en wil daarom niet voorlopen op de hele discussie. Hoe dan ook zullen de kinderen niets mee krijgen met deze ‘’grote mensen discussie’’ en zullen ze elke avond heerlijk kunnen genieten van Sinterklaas en zijn Pieten.

Sluit venster