Nieuws Alle nieuws

Leuke weetjes over Sinterklaas!

Je denkt waarschijnlijk dat je vrijwel alles al weet over Sinterklaas en het Sinterklaasfeest, maar zullen we dat eens nagaan aan de hand van de volgende feitjes? Wedden dat er leuke weetjes in staan die je zullen verrassen? Daar gaan we:

Wist je dat het Sinterklaasfeest vroeger eigenlijk op 6 december gevierd werd omdat toentertijd de volgende dag al om 18:00 begon? In België kennen ze pakjesavond zelfs helemaal niet, maar zetten de kinderen op 5 december de schoen en op 6 december gaan ze dan allemaal héél vroeg naar beneden om te kijken wat er allemaal in hun schoen zit.

Wist je dat de echte Sinterklaas, namelijk Sint Nicolaas, op 6 december 340 na Christus stierf? Deze bisschop van Myra werd na zijn dood heilig verklaard om zijn goede daden. Wij ‘’vieren’’ dus eigenlijk zijn sterfdag en niet zijn verjaardag!

Wist je dat de echte Sint Nicolaas dienaren had die pages genoemd werden? De kleding die de Pieten nu dragen is de typische 16e eeuwse kleding die de pages toen droegen.

Wist je dat Sint Nicolaas nu eigenlijk 1746 jaar oud zou zijn als hij nu nog had geleefd? (Hij is namelijk in 270 geboren).

Wist je dat de staf van Sinterklaas een symbool is voor de kerkelijke macht van de bisschop? Het stelt een herderstaf voor die staat voor de pastorale zorg die de bisschop voor zijn gelovigen heeft.

Wist je dat Sint Nicolaas nu uit Spanje komt door een verwarring? In 1087 werden zijn beenderen naar Bari vervoerd en deze Italiaanse plaats was lang in handen van Spanje. Ook kwamen alle lekkere dingen vroeger uit Spanje, waarschijnlijk is daardoor de verwarring ontstaan dat Sint Nicolaas uit Spanje komt.

Wist je dat de allereerste Sinterklaas intocht in 1888 in Venray was?

Wist je dat in Spanje de kinderen helemaal geen cadeautjes krijgen met Sinterklaas? Zij krijgen pas cadeautjes met Driekoningen op 6 januari.

Wist je dat op Texel Ouwe Sunderklaas gevierd wordt een week na 5 december?

Wist je dat de Zwarte Piet, de intocht en de stoomboot in 1850 werden geïntroduceerd?

Wist je dat gedichtjes maken met Sinterklaas een echt Nederlands gebruik is? Het begon met het plagen van boeren. Buren gaven een boer die zijn laatste oogst binnenhaalde een ui of een aardappel met een gedichtje erbij. Dit is waarschijnlijk de oorsprong van de huidige surprises en gedichten.

Wist je dat Santa Claus en Sinterklaas dezelfde persoon zijn? De kolonisten hebben hun Sankt Nikolaus, Sinterklaas en Father Christmas in Noord Amerika voortgezet en heet daar nu Santa Claus. Dit naam is een verbastering van Sinterklaas en bestaat nog maar een paar honderd jaar.

Wist je dat de schoen vroeger niet in huis maar in de kerk werd gezet? De opbrengst werd dan aan de armen geschonken. De tekening en de wortel en dergelijke werden in de schoen gestopt als offer voor de goden om te laten zien dat je wel goed was geweest.

 

Sluit venster