Nieuws Alle nieuws

Eind goed, al goed: Sinterklaas komt tóch aan in Hellevoetsluis

De spannende tijd is voor de meeste kinderen voorbij: Sinterklaas is eindelijk gearriveerd in Nederland. Niet per boot, want helaas was de boot gezonken, maar met zijn eigen privévliegtuig.

Afgelopen week was het even spannend hoe en of Sinterklaas überhaupt naar Nederland kon komen. Afgelopen week bleek uit het Sinterklaasjournaal dat de Pakjesboot door een lek in de bodem naar de Spaanse Zee is gezonken. Daarom maakten veel kinderen zich zorgen of Sinterklaas nog wel naar Nederland zou kunnen reizen.

Zaterdag werden die zorgen gestild toen bekend werd dat Sinterklaas in Hellevoetsluis was aangekomen onder een stralend blauwe lucht - en ook nog eens vliegend. Op een gegeven moment nam presentator Dieuwertje Blok contact op met Sinterklaas, die vanuit de cockpit van de ‘Goedheiligman 1’ meldde dat alles goed ging.

Sinterklaas zat met Hoofdpiet aan het stuur van de grote rode vogel. De Pieten zaten verderop in het vliegtuig, met het paard Ozosnel en de bagage, in het ruim. Vanwege de drukte op Nederlandse vliegvelden moesten Sinterklaas en zijn pieten naar Duitsland vliegen. Gelukkig vond Hoofdpiet op tijd een vliegveld bij Hellevoetsluis in de buurt waar de Goedheiligman 1 veilig kon landen.

Piet Hein

Het Sinterklaasjournaal begroette Sinterklaas op het vliegveld. Vanaf het vliegveld stapte de Sint op zijn nieuwe stoomboot die speciaal voor hem besteld en gebouwd is in Hellevoetsluis, waarna hij naar de haven van de vestingstad ging varen. Hier werd hij onder luid gejuich van vele aanwezigen in Nederland verwelkomd.

Onderweg naar Hellevoetsluis werd Hein Klein, die de nieuwe boot gemaakt heeft voor Sinterklaas, uitgeroepen als Piet met een wel heel opvallende naam: Piet Hein Klein. Hij wordt verondersteld te zijn vernoemd naar Piet Hein, een Nederlandse kapitein en commandant van de West-Indische Compagnie. Hein is vooral bekend vanwege de verovering van de Spaanse Zilvervloot in 1628.

Een 'zeer intense' verhaallijn

Veel ouders hebben op sociale media gedeeld dat het verhaal van dit jaar 'zeer intens' is. Veel kinderen moesten ook huilen om deze beelden bij het Sinterklaasjournaal. Daarom besloot Omroep NTR, vrijdagochtend 11 november, dat het nodig was om jonge kijkers - en hun ouders - gerust te stellen. "Tot nu toe heeft Sinterklaas altijd een oplossing gevonden voor zijn problemen", zegt een woordvoerder van het Sinterklaasjournaal. "Dus we vertrouwen op het nieuws van Sinterklaas dat hij het deze keer weer zal doen."

Waar vorige week ouders naar de tv gingen om hun ongenoegen over het spannende verhaal te uiten, gaat nu het belangrijkste gesprek over hoe de heilige man naar Nederland reisde - met de klimaatcrisis in het achterhoofd. Op twitter hadden veel mensen het over dat het een ‘rare’ keuze was om met het vliegtuig te komen, nadat de stoomboot gezonken was, i.v.m. de klimaatsveranderingen.

ProRail vindt het treurig dat de Sint niet voor een ander vervoersmiddel gekozen heeft. Op twitter zeide ze het volgende: “Hoera! Sinterklaas is weer in ’t land. Je zou denken: niets aan de hand. Maar één ding vinden we niet zo fijn. Sinterklaas komt met het vliegtuig en niet met de trein…”

SP’er Peter Kwint had ook wat grappigs te vertellen op twitter: “Ik snap die Sinterklaas wel. Ik probeer al een uur in Eindhoven te komen met de train, maar sta nog steeds op het vertrekstation.”

Voor de rest is iedereen vrij content dat de Sint op tijd is aangekomen in Hellevoetsluis. Ook zijn veel kinderen weer wat rustiger en kunnen ze weer rustig slapen ’s avonds. Het lijkt erop dat het tot nu toe niemand iets doet dat niemand de pakketjes op het vliegveld komt ophalen. Nu is het vooral rustig zuchten en als klap op de vuurpijl: alles komt toch altijd goed met Sinterklaas!

Tip! Vergeet niet je sinterklaas gedichten op tijd te maken!

Sluit venster