Nieuws Alle nieuws

Chocoladepepernoten dit jaar 20 procent duurder

Door de stijgende prijzen van cacao en suiker zal de prijs van een kilozak chocolade-pepernoten dit jaar de 5 euro-grens overschrijden. 

Prijsstijging in de snoep- en chocoladesector

Chocoladefabrikant Droste meldt dat chocoladeletters dit jaar 10 tot 15 procent duurder zullen zijn, met de prijsverhoging van vorig jaar inbegrepen, wat neerkomt op een totale stijging van 25 tot 30 procent. Naast de hogere grondstofkosten kampt het bedrijf met verhoogde transport-, verpakkings-, loon- en energiekosten. De prijzen voor cacao zijn op het hoogste niveau in ruim tien jaar, mede door ongunstige weers- en oogstverwachtingen in belangrijke productiegebieden. Dit zal naar verwachting leiden tot een algehele prijsstijging in de snoep- en chocoladesector.

Bernard Brummelaar, een vertegenwoordiger van Droste, gaf aan dat het bedrijf vorig jaar al drie prijsverhogingen heeft doorgevoerd, iets wat nog nooit eerder was gebeurd. Hij benadrukte dat elke prijsstijging noodzakelijk was om het hoofd boven water te houden. Naast de gestegen grondstofkosten kampt Droste, net als veel andere bedrijven, met hogere uitgaven voor transport, verpakkingen, lonen en energie. Brummelaar merkte op dat de energiekosten vorig jaar vier keer zo hoog waren dan voor de pandemie.

Kilozak duurder dan vijf euro

Ook Oscar de Lange, de directeur-eigenaar van pepernotenproducent Van Delft Biscuits, is bezorgd over de stijgende kosten. Zijn bedrijf produceert jaarlijks zo'n 5,5 miljard pepernoten, wat driekwart van de Nederlandse markt vertegenwoordigt. Naast de eigen winkels levert Van Delft ook huismerken aan supermarkten zoals Albert Heijn, Jumbo, Kruidvat en HEMA.

De verwachting is dat een aanzienlijk deel van de toegenomen kosten aan de klant zal worden doorberekend door supermarkten en drogisterijen. De heer De Lange benadrukt dat de uiteindelijke prijsstijging buiten zijn controle ligt, maar hij vermoedt dat pepernoten dit jaar voor consumenten tot wel 20 procent duurder kunnen worden. Dit betekent dat een zak van een kilo, zoals chocoladekruidnoten, de grens van 5 euro zou kunnen benaderen of zelfs overschrijden. De impact op consumenten wordt afgewacht, aangezien mensen meestal twee of drie keer per jaar een kilozak chocoladekruidnoten voor huishoudelijk gebruik kopen.

 

 

Sluit venster