Nieuws Alle nieuws

Zwarte Piet blijft in vrijwel alle gemeenten zwart

Uit een rondvraag van de NOS blijkt dat in de meeste gemeenten Piet gewoon zwart blijft. Er werden in totaal 223 comités ondervraagd en daarvan weren er slechts twee Zwarte Piet, namelijk: Amsterdam en Heemstede.

Meeste Pieten blijven zwart

Elf comités kondigden aan dat ze weliswaar ook Pieten met roetvegen hebben en Pieten die in een andere kleur worden geschminkt, maar dat de meeste Pieten toch zwart zullen zijn zoals gebruikelijk is. Zwarte Piet blijft dus ook in die gemeenten gewoon actief. Zo blijft in Rotterdam nog ruim 90% van alle Pieten zwart.

Geen kroeshaar en geen oorbellen

Van alle comités geven er 186 aan dat Piet daar gewoon zwart of bruin blijft zonder andere soorten Pieten. De Pieten zullen wel op een andere manier iets aan hun uiterlijk hebben aangepast, zo hebben ze bijvoorbeeld geen kroeshaar en rode lippen en ook de oorbellen blijven weg. In Groningen schminken ze de Pieten zo zwart dat er op geen enkele manier meer naar donkere mensen kan worden gerefereert.

Zwarte Piet onverminderd populair

Dat Zwarte Piet ook bij de kinderen populair is blijkt wel uit onderstaand filmpje. De 12 jarige Julia Sophie doet hierin een bijzondere oproep via YouTube waarin ze haar visie op de Zwarte Pietendiscussie geeft. Het meisje, dat zelf donker is, begrijpt niet dat er zoveel mensen boos zijn om een kinderfeest. ''Als jij je hele leven zo boos bent dan ligt het niet aan het Sinterklaasfeest maar aan jezelf'', zegt ze wijs.

Het wachten is op het Sinterklaasjournaal

Dan zijn er nog 26 plaatsen die er nog niet uit zijn over het uiterlijk van Piet. Ze wachten op wat het Sinterklaasjournaal met de kleur van Piet gaat doen. Ook de gemeente Maassluis, waar de landelijke intocht van Sinterklaas plaats zal vinden, wil nog niet verklappen hoe de Piet eruit zal komen te zien.„Met de pieten willen we uiting geven aan de gevoelens die leven, zowel bij de voor als tegenstanders”, wil een woordvoerder van de NOS alleen maar kwijt.

Roetvegen en kleurtjes in Amsterdam en Heemstede

Alleen in Amsterdam en Heemstede zullen er dus geen Zwarte Pieten te zien zijn. In plaats daarvan zullen de pieten roetvegen hebben of verschillende kleurtjes hebben. In Heemstede zijn de Pieten in de kleur van de gemeente: geel en rood.

Met roetvegen is een piet te herkenbaar

Ook al is roetveegpiet een oplossing die wel eens wordt gebruikt, toch vinden de meeste comités dit geen goede oplossing. Ze vinden  dat de mensen die Piet spelen dan te herkenbaar zijn voor de kinderen. In het plaatsje Hulst in Zeeland zijn de de discussie over Zwarte Piet zo zat dat ze een eigen Sinterklaasjournaal hebben gemaakt, mét Zwarte Pieten.

Sluit venster