Nieuws Alle nieuws

Sinterklaasjournaal met echte Zwarte Pieten

Stichting ''De Nationale Sint'' verenigt mensen die voorstander zijn van de traditionele Zwarte Piet. De organisatie wil een „feest vieren met de traditionele Piet" en neemt nu het heft in eigen handen. De stichting is maandag 11 november 2019 een eigen sinterklaasjournaal gestart met échte Zwarte Pieten. Weliswaar zonder overdreven rode lippen of oorbellen, maar wel zoals Nederland het sinterklaasfeest gewend is.

 

Sinterklaasfeest zoals vroeger

De stichting die inmiddels al veel medestanders heeft en al een enorm bezoekersaantal heeft op YouTube laat het hier niet bij zitten; er komt volgend jaar zelfs een alternatieve traditionele intocht zonder roetveegpieten. Woordvoerder van Stichting De Nationale Sint is Andy van Veen en zegt dat de stichting staat voor Sinterklaas zoals Nederlanders dat vroeger hebben meegemaakt: ''Met een zwarte piet en een leuk wit paard''.

Enorme kijkcijfers

De stichting biedt hierdoor mensen die vinden dat Piet zwart hoort te zijn een optie om Sinterklaas te vieren zoals zij dat willen. Dat hier behoefte aan is blijkt wel aan de enorme kijkcijfers.

De Staff van Sinterklaas op YouTube

De NTR, die het sinterklaasjournaal uitzendt, heeft alleen nog maar roetveegpieten in hun afleveringen. Omdat het eenieder vrij staat een eigen sinterklaasjournaal te maken besloot ''De Nationale Sint'' zelf een journaal in het leven te roepen. Maandag 11 november ging het journaal in première en werd de eerste aflevering van De Staff van Sinterklaas op YouTube geplaatst. Het gaat over drie Zwarte Pieten die hun pietendiploma moeten halen. Het verhaal is erg onderhoudend en staat in lijn met het sprookje dat al eeuwen in Nederland verteld wordt.

Piet zonder zwarte look verwarrend voor kinderen

De organisatie wordt gefinancierd met donaties van medestanders. De Pieten in de YouTube-serie zijn dan ook gewoon zwart, maar hebben geen kroeshaar en geen gouden oorringen. Dit om tegemoet te komen aan mensen die Piet als racistisch zien.

Optocht in 2020 zonder roetveegpieten

Piet zonder zwarte look is verwarrend voor kinderen. Als je de maskerade en de zwarte look van Piet af haalt, dan herkennen kinderen ineens de buurman of de vader of moeder van een vriendje. De organisatie vindt dat de NTR een bepaald beeld opdringt en wil daarom volgend jaar ook een eigen intocht van Sinterklaas gaan organiseren. "Het liefst hopen we deze intocht op televisie uit te kunnen zenden, maar hij zal in elk geval op YouTube te zien zijn".

Onherkenbaar en mét zwarte schmink

Er zijn veel gemeenten die dit jaar hebben besloten alleen roetveegpieten in te zetten bij de intocht van Sinterklaas waarbij dus de onherkenbaarheid in het geding komt. De echte Zwarte Piet is steeds minder vaak een verschijning, terwijl de meeste Nederlanders graag gewoon Zwarte Piet zien zoals hij vroeger was. Onherkenbaar en mét zwarte schmink.

Sinterklaasjournaals 2019 met echte Zwart Pieten

Kijk je liever een sinterklaasfilm of -journaal met onherkenbare Zwarte Pieten dan tref je hieronder een aantal opties voor 2019:

Het Emmer Sinterklaasjournaal 2019

Het Limburgse Sinterklaasjournaal 2019

Het Pepernoten Journaal van Sint Nicolaas 

Sluit venster