Nieuws Alle nieuws

Sinterklaas komt niet langs dit jaar, dus wat vertel je je kinderen?

Je hebt waarschijnlijk al gehoord dat de intocht van Sinterklaas dit jaar op de coronaregels moet worden aangepast. Sinterklaas komt daarom aan in een fictief dorp en daar mogen geen bezoekers bij. De nationale intocht wordt op die manier uitgezonden op televisie, zodat kinderen in Nederland hier toch ook dit jaar van kunnen genieten. De intochten in de dorpen en steden worden afgelast, want grote druktes zijn logischerwijs niet toegestaan. Ook pakjesavonden met de hele familie mogen dit jaar niet. Dat zijn drastische verschillen, maar hoe vertel je dat aan je kinderen?

 

Met Sinterklaas kan alles

Het goede nieuws is dat je al te maken hebt met een situatie waarin alles mogelijk is. Sinterklaas loopt immers met zijn paard over de daken, gooit pakjes door de schoorsteen en doet dat in één nacht voor alle kinderen in Nederland. Als je de intochten van Sinterklaas terugkijkt dan zie je ook dat er van alles verkeerd gaat. Sinterklaas is het boek kwijt, het paard is verdwenen, de Piet verliest iets, noem maar op. Dat betekent dat je deze Sinterklaasviering ook van alles kunt verzinnen. Vooral als kinderen wat jonger zijn geloven ze dat alles kan.

 

Oudere kinderen

Je kunt oudere kinderen veel minder wijs maken en zij prikken sneller door je verhaaltje heen. Er is een kans dat deze kinderen ook begrijpen wat Corona is en dat ze weten dat afstand houden moet en grote feesten niet mogen. Voor hen kun je Sinterklaas actueel maken door bijvoorbeeld iemand langs te laten komen die verkleed is als Sinterklaas, maar om de 1,5 meter afstand op de staf af te tekenen. Je kunt via Sinterklaas een pakketje opsturen naar opa en oma die normaal altijd meedoen en vervolgens met ze bellen om te kijken of deze is aangekomen. Er zijn voldoende mogelijkheden en door de actualiteit erbij te betrekken maakt het voor hen gemakkelijker om de veranderingen te begrijpen.

 

Videobellen met Sinterklaas

Wat misschien nog wel gemakkelijker is dit jaar en je een boel georganiseer en gedoe scheelt is om je kinderen met Sinterklaas te laten videobellen. Je kunt dan een reden bedenken waarom hij er niet kan zijn (het paard heeft een verzwikte enkel) en je kinderen toch die ervaring met Sinterklaas laten beleven. Je kunt hier iedereen voor aanwijzen die voor een half uurtje ergens op de wereld in een Sinterklaas pak aan de telefoon moet gaan zitten. Je maakt het nog interactiever door Sinterklaas de kinderen te laten vertellen waar de cadeautjes zijn verstopt. Ze zullen vast verbaasd zijn als de zak daar dan ook echt ligt.

 

Maak er iets positiefs van

Kinderen zullen waarschijnlijk minder last hebben van de gemiste tradities dan jij. Wat kinderen echt nodig hebben is een verklaring en dan zijn ze tevreden. Gebruik dit moment dus om er iets positiefs van te maken en om de feestdagen dit jaar net zo onvergetelijk te maken als altijd.

Sluit venster