Nieuws Alle nieuws

Ook Sinterklaas gaat met zijn tijd mee en wordt digitaal

Het Sinterklaasfeest is eigenlijk een vrij ouderwetse traditie. Je zult Sinterklaas tijdens de intocht niet zijn Facebook zien checken of een selfie maken. De traditie komt voor uit het Katholieke geloof en het eert de heilige Sint Patricius. Het is dus erg bijzonder dat Sinterklaas dit jaar gedwongen wordt om modern te zijn. Want aangezien we nog steeds te maken hebben met Corona en alle richtlijnen is een grote intocht (en ook een kleine intocht) niet mogelijk. Ook de Sint kan er niet onderuit en moet zich gaan aanpassen aan de digitale wereld van Zoom en Skype. Maar hoeveel impact zal dit hebben op onze traditionele feestdag dit jaar?

 

Een intocht in Zwalk

Het is niet zo dat er geen intocht van Sinterklaas zal plaatsvinden dit jaar. Er is alleen niemand uitgenodigd. De intocht zal op 14 november plaatsvinden in het fictieve stadje Zwalk. Dit wordt uitgezonden op de televisie, zodat geen kind in Nederland het hoeft te missen. De burgermeester van Zwalk, Matthijs van Nieuwkerk, komt hem opwachten en welkom heten. Dit is de enige manier waarop er toch een intocht kan worden uitgezonden en we het dit jaar niet helemaal zonder hoeven te doen. In plaats van in de haven, zitten we dan voor de buis.

 

Het Sinterklaasjournaal als contactpunt

Het enige contact dat kinderen dit jaar met Sinterklaas zullen hebben is via het Sinterklaasjournaal. En ook dat wordt weer via de televisie uitgezonden. Elke avond om 18.00 doet Dieuwertje Blok verslag over hoe het de Sint en Pieten dit jaar in ons land vergaat. Voor kinderen zal dit een manier zijn om toch het gevoel te krijgen dat Sinterklaas in het land is en langs komt. Houd er dus rekening mee dat je deze Sinterklaastijd veel meer naar de televisie zal kijken.

 

Digitale huisbezoeken

Een ideale manier om Sinterklaas toch bij je pakjesavond te betrekken is door met hem te videobellen. Vooral als er normaal iemand langs kwam om Sinterklaas te spelen zullen je kinderen dit niet als een gemis zien. Het grote voordeel is dat iedereen dit kan doen, zo lang ze een internet verbinding hebben, een telefoon en een sinterklaaspak. Je vertelt je kinderen dat Sinterklaas verkouden is of dat het paard een verzwikte enkel heeft en je laat je kinderen vervolgens met hem bellen. Uiteraard vertelt Sinterklaas dan waar hij de zak met cadeautjes heeft verstopt. Zo maak je het nog interactiever.

 

Sinterklaas via het scherm

Je kunt er wel op rekenen dat Sinterklaas dit jaar voornamelijk via het scherm de huiskamers binnen komt. En als dat zo is, dan is dat maar even zo. Het is goed om te zien dat er zoveel moeite gedaan wordt om deze traditie in deze periode toch nog voort te kunnen zetten. Er komt een nationale intocht en het Sinterklaasjournaal zal ook dit jaar gewoon doorgaan. Probeer je dus aan te passen, maak er iets positiefs van en je zult zien dat ‘anders’ helemaal niet betekent dat het minder gezellig zal zijn.

Sluit venster