Nieuws Alle nieuws

Nu weten we waar Sinterklaas aankomt!

Ook al zal het allemaal wat anders gaan dit jaar, de Sinterklaas traditie blijft bestaan. Het eerste Sinterklaasjournaal werd bekeken door bijna 1,5 miljoen Nederlanders. Zij wilden allemaal weten: waar komt Sinterklaas aan dit jaar? Diewertje Blok mocht bekend maken dat Sinterklaas dit jaar zijn intocht zal houden in Zwalk. En als je niet weet waar dat ligt, dan is dat goed mogelijk, want deze plaats bestaat niet. Ook al mogen we dit jaar blij zijn dat we een Sinterklaas Intocht hebben, deze zal je dus van achter je eigen buis moeten volgen.

 

Sinterklaas en de coronamaatregelen

De Coronacrisis mag onze oude Sinterklaastraditie niet stoppen, maar we moeten ons wel wat aanpassen dit jaar. Grote bijeenkomsten zijn niet toegestaan en helemaal niet verantwoord, dus Sinterklaas komt dit jaar aan in Zwalk, een fictief dorp dat speciaal voor de gelegenheid wordt opgebouwd. De burgermeester, Matthijs van Nieuwkerk, zal hem daar ontvangen. Alles wordt volgens de richtlijnen uitgevoerd, zodat zowel de burgermeester als Sinterklaas veilig en beschermd zijn. En omdat jij alles mag kijken via je televisie, hoef jij je ook geen zorgen te maken over het oplopen of overdragen van het virus.

 

Sinterklaas groeten met een elleboog?

Een andere vraag die iedereen op de lippen ligt is: hoe moet je Sinterklaas begroeten als je geen handen mag geven? Ook Matthijs van Nieuwkerk heeft daar al even over nagedacht. Hij geeft aan dat een hand schudden niet mag, maar dat een elleboog ook niet echt bisschop-waardig is. Op 14 november zal het allemaal duidelijk worden als iedereen aan de buis gekluisterd de intocht van Sinterklaas 2020 volgt.

 

Een digitale intocht

Het Sinterklaasjournaal zal dit jaar een belangrijke rol spelen in de Sinterklaas festiviteiten. Voor kinderen zal dit de enige manier zijn om met Sinterklaas in contact te komen en te volgen hoe het allemaal gaat. De intocht moet via de televisie worden gevolgd, het Sinterklaasjournaal wordt via de televisie uitgezonden en er zijn geen kinderkoren die liedjes zingen of kleine zwarte pietjes die in de haven op Sinterklaas en zijn Pieten wachten. Dat is anders, maar dat is niet erg. Sinterklaas zal nog steeds het land in komen en alle kinderen nog steeds toespreken, alleen gebeurt dat dit jaar digitaal.

 

Kijk de intocht en het Sinterklaasjournaal

Het is dus tijd om de televisie aan te zetten en op die manier van onze Nederlandse en Belgische traditie te genieten. Warm wat chocolademelk op, zet de pepernoten op tafel en geniet ervan met je gezin. Tot en met 5 december wordt het Sinterklaasjournaal uitgezonden op NPO Zapp en dat elke dag om 18.00 uur. Dieuwertje Blok is er klaar voor en doet dit al sinds 2001 met veel plezier. Op 14 november kun je de intocht kijken, ook op NPO Zapp. Deze begint om 12.00 uur en zit vast boordevol verrassingen.

 

Het Sinterklaasjournaal is in 2020 belangrijker dan ooit voor alle kinderen in Nederland. De intocht in Zwalk en alle omringende Sinterklaas perikelen en verhalen zullen dan ook door een groot aantal Nederlanders nauw worden gevolgd.

Sluit venster